top of page

Zittend ziekenvervoer

Het zal u maar gebeuren, u kunt niet meer zelfstandig reizen !

Een situatie waar diverse aandoeningen of gebeurtenissen oorzaak van kunnen zijn.


Gelukkig kennen wij in Nederland de zorgverzekering en worden er diverse vervoersvormen vergoed vanuit de basisverzekering. Hoe dit door de verzekeraar wordt geregeld is echter verschillend en de vergoedingen zijn afhankelijk van de vorm van verzekering.

Bij elke vorm van verzekering is het noodzakelijk eerst toestemming van uw zorgverzekeraar te ontvangen voor u gebruik kunt maken van zittend ziekenvervoer.

Dit wordt een vervoersmachtiging genoemd.


Een machtiging wordt verleend bij bepaalde omstandigheden die genoemd worden in de voorwaarden van uw verzekering.

Laat u niet afschrikken als deze omstandigheden niet op u van toepassing zijn! Elke verzekeraar kan hier namelijk van afwijken door middel van het toepassen van de hardheidsclausule, welke in de meeste gevallen ook in de voorwaarden genoemd staat.


Voor meer informatie over het aanvragen en verdere uitleg kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen.

Natura zorgverzekering


Bij een natura zorgverzekering bent u veelal gebonden aan gecontracteerde zorgverleners, zo ook vervoersbedrijven die het ziekenvervoer uit (laten) voeren.

De gecontracteerde vervoerders voldoen aan de kwaliteitseisen van de zorgverzekeraar en veel klanten zullen ook tevreden zijn met hun vervoerder.

Er zijn echter ook veel klanten die niet tevreden zijn met de gecontracteerde vervoerder en zij hebben geen keuzevrijheid zodat zij zelf een pakket van eisen kunnen samenstellen waaraan het vervoer voldoet.


Maar ; Het is in veel gevallen mogelijk om toch zelf uw vervoerder te selecteren. Het nadeel is dat u de rekening zelf betaald aan de vervoerder en deze declareert bij uw zorgverzekeraar.

Let op ; De verzekeraar zal in de meeste gevallen slechts een deel van de rekening vergoeden.

De bedragen die vergoedt worden bij een niet gecontracteerd vervoerder zijn per zorgverzekeraar verschillend en het is verstandig dit eerst bij uw verzekeraar na te vragen.


Wij kunnen u helpen bij het informeren en het regelen van vervoer.

In enkele gevallen is het ook mogelijk vervoer te organiseren bij een niet gecontracteerde vervoerder en dit vervoer rechtstreeks te declareren bij uw verzekeraar !

Wij zetten ons in om u de beste kwaliteit te bieden en daarnaast de kosten zo laag mogelijk te houden zodat u een geringe eigen bijdrage hebt.


Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via de contactpagina.

Restitutie zorgverzekering


Bij een restitutie zorgverzekering is het afhankelijk van de zorgverzekeraar hoe hier invulling aan gegeven wordt.

Uitgangspunt van de restitutie zorgverzekering is dat de klant zelf de keuzevrijheid heeft, echter veel zorgverzekeraars sluiten contracten af met vervoerders om de kosten te beperken.

Begrijpelijk, maar verwarrend voor de klant omdat hier deels de keuzevrijheid beperkt wordt.

Het is verstandig om bij uw zorgverzekeraar na te gaan welke mogelijkheden er geboden worden.

In het geval dat u toch de volledige keuzevrijheid heeft (er zijn enkele verzekeraars die deze mogelijkheid bieden) dient u vaak de rekening zelf te voldoen aan de vervoerder en kunt u deze declareren bij uw verzekeraar. Deze kosten kunnen hoog oplopen en veel klanten zullen daardoor toch kiezen voor de gecontracteerde vervoerder.

Indien wij het vervoer zelf uitvoeren hoeft u de rekening pas te voldoen zodra u het bedrag van de verzekeraar heeft ontvangen!


Wij kunnen u helpen bij het informeren en het regelen van vervoer.

In veel gevallen kunnen wij ook rechtstreeks declareren zodat u niets hoeft voor te schieten. Enkel de (wettelijke) eigen bijdrage zal door de zorgverzekeraar in rekening gebracht worden.


Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via de contactpagina.bottom of page